Biografi

Biografi

portr9_0Genom min uppväxt i en musikalisk familj, började jag tidigt att både dansa och sjunga. Vid sju års ålder kom jag in på Operans balettelevskola. Fram tills jag var 17 år tränade jag balett fem dagar i veckan, även på Cullbergs elevskola, Balettakademien och statens balettskola. Då jag var tio år kom jag också in på Adolf Fredriks musikskola så något fritidsproblem hade jag inte!

Jag började också spela piano, men där gick gränsen för vad jag hann med, så jag släppte tyvärr pianolektionerna, det ångrar jag ibland idag.

Sången tog överhand när jag fick min första roll som Liesl i ”Sound of Music” på Folkan i Stockholm. Året var 1982 och jag var sjutton år. En av mina småsyskon i föreställningen spelades för övrigt av en tolvårig Peter Jöback. Sen dess har vi följt varandra i branschen.

Året därpå spelade vi Snövit och de sju dvärgarna på Folkan. Jag spelade snövit i en barnteateruppsättning av Disneys musikal. Åren därefter gick jag in i popvärlden en sväng. Jag turnerade med Carola 1984 och bildade sedan en en popduo som hette Katz, tillsammans med Harriette Johnsson. Vi släppte en LP (så hette det då!), turnérade runt i Europa och deltog i diverse festivaler. Jag gjorde även tre solosinglar för ett italienskt skivbolag.

1990 återvände jag till musikalernas värld. En uppsättning av Cameron Mackintosh’s produktion av musikalen Les Miserables planerades för Cirkus i Stockholm. Jag gick på audition utan att egentligen vata vad detta var för en musikal, och fick rollen som Cosette. Detta har blivit en mina favoritmusikaler, baserad på Victor Hugos roman, med text och musik av Boublil & Schönberg. Jag har till dags datum spelat den över 1000 gånger, på tre olika språk.

En annan favoritmusikal är “West Side Story” där jag spelade Maria i Riksteaterns uppsättning 1992. Efter West Side Story medverkade jag i Bosse Parneviks revy på Cirkus, då jag också fick glädjen att arbeta med en av våra största sångerskor, Monica Zetterlund.

Teaterlivet kan ibland vara fyllt av kontraster: Till exempel från Bosse Parnevik till Ingemar Bergman! Efter Revyn på Cirkus var jag med i Bergmans uppsättning av ”En vintersaga” på Dramaten i Stockholm, och därefter ”Elvira Madigan” på Riksteatern. Nu var det dags att se sig om i andra länder! 1996 lämnar jag Sverige för att spela i Andrew Lloyd Webbers musikal ”Sunset Boulevard” på tyska, i Wiesbaden.

Året därefter spelar jag återigen “Les Miserables”, men denna gång rollen som Fantine, och på tyska! Detta var i Duisburg. Efter detta bär det iväg till musikalernas huvudstad, London. Jag får rollen som Ellen i ”Miss Saigon” på Theatre Royal, Drury Lane. Den spelar jag arton månader, vilket blir mitt rekord, hittills, med samma föreställning i ett sträck.

Sen är det dags för ”Les Miserables” för tredje gången, nu på engelska. Jag spelar rollen som Fantine på Palace Theatre i London. Året var 1999. Tempot var högt i London, åtta föreställningar i veckan!

Jag blev kvar i London under fem år, och arbetade där även med lite andra musikaliska projekt: En turné i Sydafrika med Peter Karrie, en hyllningskonsert till Fred Astaire på Palladium i London och flera konserter med The Halle Orchestra i Manchester.

Skandinavien lockade igen: Nästa musikal blev en engelsk/dansk uppsättning av Chess i Danmark, där jag spelade den ryska hustrun Svetlana. Men det som lockade mig tillbaka till Sverige var rollen som ”den gudomliga” i uruppsättningen av ”Garbo – the musical” på Oscarsteatern i Stockholm.

Jag spelade ”Donna” i den svenska originalproduktionen av ”Mamma Mia!” på Cirkus i Stockholm 2005-2007. Produktionen vann flera ”Guldmasken” (privatteatrarnas eget pris) varav jag en för bästa kvinnliga huvudroll.

”Från första tonen till den sista är hon en lysande stjärna på scenen. Med värme, skörhet, fantasi och frenesi bjuder hon på stor underhållning.” – Utdrag ur juryns motivering för Guldmasken 2006

I samband med uppsättningen av ”Mamma Mia!” spelade vi in en skiva med musiken från föreställningen. Skivan har sålt platina. Vi gjorde även ett gästspel med ”Mamma Mia!” på Skandinavium i Göteborg under maj-juni 2007. Sammanlagt blev det 555 föreställningar som sågs av över en miljon människor.

Under 2005-2008 har jag även medverkat i ”Rhapsody in Rock” (sommaren 2005 och sommaren 2007) samt ett flertal TV-framträdanden såsom Nationaldagen från Skansen, Allsång på Skansen, Melodifestivalen, TV-huset, Svenska hjältar, Sveriges Eldsjälar, Bingolotto, Sing-a-long, Skansens Nyårsfirande 2007/2008 m.m.

Jag gjorde under 2006 en egen soloskiva som heter ”Nära mig” Producerad av Anders Neglin.

Jag har också gjort ett antal turnéer och produktioner: En turné med ABBA´s originalband, flera konserter av ”Best of Andrew Lloyd Webber” på Oscarsteatern. En konsert med Kungliga Filharmonikerna utanför Sjöhistoriska museet i Stockholm (DN-konserten) inför en publik på ca 35 000 personer. Tillsammans med Maria Antoniou skrev jag också en egen föreställning ”Nära mig” som jag gjorde på turné med Riksteatern med Anders Neglin som kapellmästare. Vi gjorde 27 föreställningar, inklusive fyra föreställningar på Rival i Stockholm.

Jag medverkade i ”Stjärnklart” vintern 2007, tillsammans med Anders Berglunds band och artister som Sissela Kyhle, Maria Möller, LaGaylia Frazier mfl.

Jag har gjort Jul- och vårkonserter med Malmö Brandkårs musikkår, med bla. Jan Malmsjö, Marianne Mörck och Loa Falkman. I april 2008 gjorde jag fyra ”Best of Broadway”-konserter i Berwaldhallen med Sveriges Radios Symfoniorkester. Sommaren 2008 turnérande jag med Ted Gärdestads sånger och en Broadwaykonsert i Dalhalla. Därefter blev det ett par inoficiella konserter i New York (för handelskammaren) och New Delhi (för UD i samband med Nobelfirande).

Våren 2009 gjorde jag en krogshow på Hamburger Börs tillsammans med mina kollegor Sussie Eriksson och Charlott Strandberg. Hans Marklund skrev och regisserade. Vi spelade fram till oktober 2009 då min son Leonardo föddes den 25 november. Därefter blev det en välbehövlig mammaledighet under våren 2010, dock passade jag på att spela in en skiva under denna tid: ”Gunilla Backman sjunger Andrew Lloyd Webber” tillsammans med GöteborgsOperans orkester och Anders Widmark.

Jag spelade rollen som Norma Desmond ”Sunset Blvd” från oktober-10 till april -11. Jag fick ett musikalpris för rollen av Tidskriften Opera och SJ. Juryns motivering:

”Gunilla Backman gör den stora stumfilmsstjärnan Norma Desmond, som tiden sprungit förbi. I sitt spöklika palats vårdar hon minnena. Backman har paradrollen i sin hand och efter paus får hon full utväxling för sitt jobb. I scenen där Norma besöker filmstudion i tron att hon ska göra comeback faller alla bitar på plats. När följespoten söker över salong och scen, och slutligen fångar Backmans ansikte, står tiden stilla. De starka känslorna väller fram, inte minst från hennes gamla medarbetare. Gunilla Backman fångar på djupet, i både sång och attraktion, kontrasten mellan den flydda glansen och nya tiders effektiva krav.”

Hösten 2012 så spelade jag Maria Magdalena i Jesus Christ Superstar med Ola Salo på Göta Lejon i Stockholm. På våren 2013 så spelade jag Desiree Armfeldt i Sommarnattens leende, där jag fick väldigt fina recensioner. Flera konserter och turnéer under 2013. Bl.a. ”You, i like” en musikalisk komedi, med Niklas Riesbeck och Andreas Landegren. Och ”I love Musicals”, arena turné med Peter Jöback, som också filmats för TV.

På våren 2014 gjordes en turné med ”Jesus Christ Superstar” (samma produktion som på Göta Lejon i Stockholm. Sedan fick jag en roll i en Beckfilm. Otroligt spännande att göra någonting nytt. Det ledde även till en filmdag i ”Morden i Sandhamn”.

I juli-14 gjorde jag Florence i ”Chess in concert” i Dalhalla, och även musikalkonserter i Ystad och Båstad. Hösten-14 blev det musikalkonserter i Berwaldhallen tillsammans med Fred Johansson och Anders Berglund. Konsert i New Delhi och julkonsert i Malmö tillsammans med Carola. Våren 2015 bestod av en hyllningskonsert till Björn och Benny i Gävle, och stor arenaturné med ”Chess in concert” i rollen som Florence tillsammans med Sarah Dawn Finer, Anders Glenmark, Philip Jalmelid Stockholm concert orchestra under ledning av Anders Eljas. Medverkan i Allsång på Skansen i aug.-15 En egen hyllningskonsert till Barbra Streisand, ”One voice” gjordes på gästspel på Stockholms Stadsteater. Sedan i rollen som Jaqueline i musikalen ”La Cage Aux Folles” på Uppsala Stadsteater sep 2015-mars 2016.
Konserter med Sveriges Radios Symfoniorkester i Berwaldhallen under ledning av Anders Berglund , en hyllning till Streisand, gästad även av Sharon Dyall, och sänd i Radio P4.
Turné med hyllningskonserten ”One voice” i Sverige våren 2016.
Nya utmaningar under året som programledare i radio, Jukeboxen i P4 och Karlavagnen.
Jag gör min första talroll i pjäsen Prima Liv, Marjorie Prime på Engelska på Playhouse Teater i Stockholm. Väldigt spännande och utmanande. Regi av Adam Greenfield.
Året avslutas med att sjunga på Skansens TV-sända Nyårsfirande.

2018 medverkar jag i Peter Jöbacks föreställning ”Med hjärtat som insats” på Cirkus i Stockholm. Följt av en turné med barnmusikalen ”Djungelboken” som ormen Kaa. På sommaren 2019 gör jag en konsert i Tokyo med Peter Jöback.

Hösten 2019 är jag solist i Björn & Benny hyllningen ”Thank you for the music” Med Kalle Moreaus och Johan Boding.

Efter att pandemin lättat gör jag Abbedissan i ”The Sound of Music” på Malmö Opera. Under 2021 gör jag även turné med ”Thank you for the music och julturné med Anders Ekborg.

2022 var det många uppdrag. Gästade Norrköpings symfoniorkester i en Önskekonsert.  Solist med Malmö Symfoniorkester på Malmö Live i en hyllning till Benny Andersson tillsammans med Anders Berglund. Spelar Florence i en uppsättning av ”Chess” i Helsingborg med Anders Ekborg och Loa Falkman bla.

Turnè med Kalle Moreaus och ”Thank you for the music”. Spelar Grizabella i musikalen Cats i en London-uppsättning på gästspel i Sverige. Julturné med Anders Ekborg.